pizza-z-serem

Jak pizza trafiła do Polski?

Pizza nie jest zbyt trudna do zrobienia, cały szkopuł tkwi w cieście. Jeśli odpowiednio nauczymy się robić ciasto drożdżowe, to reszta nie powinna przysporzyć nam większych kłopotów. Jak ciasto drożdżowe, to oczywiście, na początek należy drożdże rozpuścić, chyba, że korzystamy z ich suchej wersji. Następnie mąkę, w ilości czterech szklanek, przesiewamy, mieszamy z drożdżami, dodajemy półtorej szklanki letniej wody, łyżeczkę soli i łyżkę oliwy z oliwek. Z tak powstałego ciasta trzeba uformować kulę, umieścić w naczyniu, postawić w ciepłym miejscu i cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie.

Po tym czasie formuje się z niego spód na pizzę, smaruje się go sosem pomidorowym (takim najprostszym w świecie), a następnie dodaje takie dodatki, jak kto lubi. Uwaga – im mniej dodatków, tym pizza jest smaczniejsza, duża ilość produktów na pizzy sprawia, że cały smak się gubi a poza tym już po jednym kawałku człowiek czuje się pełny a nie o to przecież chodzi. Pizzę pieczemy przez 125 minut w piekarniku nagrzanym do 260 stopni Celsjusza a następnie wyciągamy, kroimy i delektujemy się wspaniałym smakiem. Z czasem każdy, kto będzie przyrządzał pizzę w swoim domu, dojdzie po perfekcji z robieniem ciasta i będzie idealne. Do tego jednak trzeba prób, ale jakże smacznych.

wloska-pizzaPrzepis na pizze jest niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu – praktycznie każdy jest w stanie przygotować swoją pizze w domu. Ludzie traktują domową pizze z przymrużeniem oka – część ludzi przygotowuje pizze w tradycyjnym okrągłym kształcie. Inni ludzie przygotowują pizze w brytfance na ciasto przez co pizza przybiera ciekawy i oryginalny kształt. Ludzie wpadają na coraz to nowsze pomysły a także kopiują rozwiązania znane im z pizzerii do których niejednokrotnie chodzili czy z których niejednokrotnie zamawiali pizze. Dzięki takim rozwiązaniom możliwe jest stworzenie zupełnie nowych pizz. Dobrym przykładem są pizze w których rowy pizzy są zwinięte w rulon, a w nim znajduje się np dodatkowa porcja żółtego sera. Dzięki temu podczas krojenia mamy rant pizzy który jest równie smaczny co cała reszta – sam fakt, ze jest wypełniony serem jest dobrym pomysłem. Przepisów na pizze jest cała masa, gdyż to od samego przygotowującego zależy co tak naprawdę będzie chciał przyrządzić. Pomysłów na ciasto do pizzy jest równie wiele co rodzajów pizzy. Każdy lubi także inne dodatki – jedni są minimalistami i stosują ich niewiele, gdzie drudzy wrzucają do swojej własnej pizzy wszystko co możliwe tworząc coś zupełnie unikatowego i niezwykłego.