pizzeria

Jak smakuje pizza z supermarketu?

Jeśli pizza w Twoim wykonaniu dalej nie przypomina takiej, jakiej można się spodziewać w dobrej włoskiej pizzerii, to warto zastanowić się na przyczyną takiego stanu rzeczy. Bo o ile nie każdy ma aspiracje do tego żeby zostać sławnym szefem kuchni, którego potrawy będą wystrzeliwały w kosmos konsumentów, o tyle większość ludzi jest w stanie się nauczyć robić dobrą jakościowo pizzę. Na początek, dobrym pomysłem będzie zrezygnowanie z własnych koncepcji i trzymanie innowacji na wodzy. Spróbuj zrobić coś dokładnie zgodnie z przepisem, trzymaj się proporcji, pilnuj czasy pieczenia i wybieraj dokładnie takie składniki jakie autor sugeruje.

Przepis na dobrą pizzę

Na samym początku wypróbowanie kilku sprawdzonych przepisów, nie zniweczy Twojej motywacji do tworzenia, jednocześnie twoja potrawa prawdopodobnie będzie zjadliwa, więc możesz liczyć na pochwałę od swoich degustatorów. Pamiętaj że różne sklepy oferują różnej jakości produkty. Sprawdziliśmy kilka pizzerii i sklepów ze Szczecina. Mozzarella z osiedlowego sklepu może być droga, może kosztować fortunę a jednak będzie gorszej jakości niż taka z supermarketu. Często jest tak, że w skali czasu te same produkty mogą się zmieniać. Warto dokładnie, przy kupowaniu, sprawdzać daty przydatności do spożycia. Jeśli produkt za kilka godzin, według daty, będzie nieprzydatny do spożycia, to nie znaczy że się nim zatrujemy, jednak nasze podniebienie może ucierpieć bardziej niż żołądek.

Na jak długo do piekarnika?

wystrój pizzeriiKażda pizzeria ma na swoim zapleczu specjalny piec do pieczenia pizzy, który rozgrzewa się znacznie bardziej niż domowy piekarnik. W domowym zaciszu możesz liczyć na temperaturę rzędu 220 – 250 stopni Celsjusza. Profesjonalny piec rozgrzewa się do temperatury 400 stopni, więc nie jest to wartość którą możemy osiągnąć w domu. No chyba że go sobie wybudujemy, jednak wątpię żeby ktokolwiek się na taki krok zdecydował. Na rynku istnieją jednak przenośne piece, które można kupić za kilka tysięcy złotych. Ich cena może niektórych odstraszyć, jednak dla fanatyków jest do zaakceptowania. Pizza w takim piecu piecze się w jakieś 5 minut. Moim zdaniem i zdaniem moich znajomych, niejedna pizzeria mogła by pozazdrościć ciasta które z niej wychodzi. Oczywiście możemy na niej upiec o wiele więcej niż ciasto na pizzę np. chleb albo podpłomyki. Tego typu rozwiązanie sugeruje kucharz z pizzeria szczecin.

Jednak to bardzo ważne żeby pamiętać o temperaturach. Taki piec osiąga je tak szybko, i są one tak wysokie że poparzenie może być naprawdę głębokie. Dzieci w żadnym wypadku nie mogą nawet się do niego zbliżać, gdyż kontakt ciała z takim gorącem, może doprowadzić nawet do amputacji ciała!