Pikantne dania na co dzień

Z pikantnymi daniami należy uważać. Osoby o wrażliwym żołądku powinny ich oczywiście unikać. Jeśli jednak nie mamy większych problemów z trawieniem, to jak najbardziej na takie pyszności można się zdecydować, a nie pożałujemy swojej decyzji. Pikantna kuchnia to specjalność chociażby Meksyku, ale także Orientu, więc warto zwrócić swoja uwagę właśnie w tym kierunku. Na szczęście obecnie na polskim rynku dostępnych jest wiele ciekawych przypraw i dodatków, dzięki którym można takie dania bez problemu przygotować.

Podstawowym składnikiem takiej potrawy jest oczywiście chili. Można oczywiście zdecydować się na przyprawy suszone, specjalne meksykańskie czy orientalne mieszkanki do konkretnych dań, jak chociażby chili con carne, ale także na świeże czerwone papryczki, jakie mają niezwykłą moc. W ten sposób można doprawić swoje dania w odpowiedni sposób. Podstawowymi składnikami pikantnej kuchni są także przyprawy ziołowe oraz oczywiście kolorowy pieprz, jaki dodaje wyraźnego smaku każdej potrawie. Jeśli decydujemy się na potrawy orientalne, to ważna jest również przyprawa curry. Należy także pamiętać o innych ważnych składnikach, jakie idealnie pasują w pikantnej oprawie, a więc kukurydzy, czerwonej fasoli i oczywiście mięsie wieprzowym czy drobiowym, w zależności od własnych upodobań.

Takie pikantne mieszanki mięsno-warzywne najlepiej zestawiać z makaronami i ryżem o delikatnym smaku. W ten sposób można bardziej zrównoważyć swoje dania obiadowe i sprawić, że całość będzie się wzajemnie podkreślać, jeśli chodzi o smaki i aromaty, a to ma wielkie znaczenie w pikantnej kuchni. Każdy ma swój własny limit pikantnego smaku, więc z chili i innymi przyprawami należy postępować ostrożnie, a wtedy na pewno znajdziemy i swoją własną granicę. Oprócz dań obiadowych można sobie także przygotować pikantne sosy, jakie będą idealnym urozmaiceniem i dopełnieniem chociażby kanapek czy pieczonych kiełbas albo mięs. W ten sposób można sprawić, że kuchnia zyska większej wyrazistości i na pewno takie urozmaicenie każdemu w domu się przyda. Pikantne dania smakują wyśmienicie, ale oczywiście trzeba je odpowiednio doprawić i trzeba przy okazji taki smak lubić.